top of page
Working from Home

WEBB: GÖR-DET-SJÄLV

Efter många års arbete med att skapa webbsidor har jag här sammanställt GrundformsHjälp - steg-för-steg hur du själv kan göra för att inom kort få upp en egen enkel webbsida. Från att registrera domänen till att dela din webb i sociala medier. Det behövs EJ någon programmeringskunskap, allt är väldigt användarvänligt - och resultatet kommer att göra dig stolt!

Viktigt att påpeka att denna hjälpwebb är skapad på några dagar, under denna märkliga Corona-tid . Det finns även andra webbverktyg, där jag testat många, men kommit fram till att just WIX är bäst för mig och min verksamhet; modernt, enkelt och roligt att jobba i. Med över 160 miljoner användare världen över. Jag kan även tryggt lämna över till mina kunder att fortsätta jobba i.

Varför jag inte jobbar i Wordpress? Då måste jag välja webbhotell, installera WordPress, välja rätt tema, lägga timmar på att anpassa temat och lite fler timmar testa/välja plugins. Och sen själv behöva uppdatera teman och plugins - och att se till att inget kraschar när jag gör det. Och en kundtjänst som inte har koll på just min webb/tema/plugins.


WIX är betydligt enklare, då allt hör ihop och du inte behöver tänka på något "under huven". Hoppas kunna få några personer att i denna extrema situation våga ta steg som annars ej gjorts - och att denna webb nu hjälper dem på vägen. 

1. IDÉN  |  2. DOMÄN/WEBB/E-POST  |  3. BYGG MED WIX  |  4. HJÄLP   |  5. SEO&STATISTIK  |  6. SPRID DIN NYA WEBB  |  7. HÖR AV DIG

Designer Notebook

1. IDÉN

Fundera på vad du kan erbjuda

Ta fram papper och penna. Leta reda på gamla idéer. Fundera på vad du har/kan göra som kan vara intressant för någon annan just nu i denna märkliga tid.

Skissa grovt upp vad som ska vara med på din webb - sida för sida. Vilka funktioner du önskar ska finnas – blir enklare sedan när du ska börja lägga upp webben om du har gjort bra grundarbete.

Detta steg 1 är endast skiss-fasen - fastna ej här. Du får även en del frågor/val att besvara när du sedan skapar webben, som hjälper dig långt på vägen - både gällande design och innehåll.

Fundera även på bildmaterial och vad du vill/behöver förmedla - i WiX-verktyget finns en mängd gratisbilder som redan är webbanpassade. Har bara använt mig av deras gratis-bildbank till denna webb, för att visa att det går alldeles utmärkt.
Media från WiX, gratis: sökning på svenska 
Unsplash, gratis: sökning på engelska 
Shutterstock: kostar

Om man är kreativ i vilken bild man söker och testar olika ord kan man hitta mycket bra material här. De kan även beskäras och ändras på olika sätt i verktyget, tex göras svartvit.    

Ett bra gratisverktyg att använda för att skissa och strukturera upp innehållet är TRELLO; ladda ner på både dator och mobil - då kan du finslipa på texter, surfa idéer, spara länkar, bilder etc oavsett var du befinner dig och har alltid detta med dig i mobilen.

Office of ett webbdesign företag

2. DOMÄN / WWW / E-POST

Har du redan befintlig domän? 
Bläddra till steg 3

Ett bra hjälpmedel att testa lediga domäner (www) är LOOPIA.


Försök hålla det enkelt, tydligt och inte så långt ord.

Många bra domäner är redan upptagna, så var kreativ med stavning. 

Helst |.se| - men om du bara tänker använda tillfälligt kan du välja |.nu|.


Du kan även registrera domän via WIX - 1 års gratis domän ingår i betalpaketen (dock endast |.com|.


Smidig hjälp i WiX att koppla tillhörande e-post (blir då konto hos G-mail, och deras vanliga priser). Eller använda egen befintlig e-post.


Dock liten kostnad - och jag skulle rekommendera att registrera via Loopia (för att få alla domäner samlade och inlog med Mobilt BankID). Hoppa då över direkt till betalning, dvs inga paket eller annat, bara domänen. Det ska ej kosta mer än mellan 39 -149 kr/år. 

Working from Home

3. BYGG ENKEL WEBB MED WIX

Enkelt verktyg - ingen programmering!

Gå till verktyget: WIX

Det finns en enklare (WIX ADI) och en med stor flexibilitet (WIX Editor / Redigeraren). Börja med den enkla och se om det räcker - du kan växla upp till mer avancerade sedan - men ej åt andra hållet. 

Denna webb (www.grundformshjalp.se):

Mall: Clean

Abonnemang: Combo (85 kr/mån)

Välj det abonnemang som passar dig bäst, denna webb är skapad med Combo (80 kr/månaden). Det finns möjlighet att välja gratis-abonnemang, men då blir det Wix-domän och Wix-reklam på sidan. 

Mycket användarvänligt, prisvärt och med grym kundtjänst. Skapar responsiva webbsidor, dvs snygga både på dator och mobil. Kräver inga programmeringskunskaper av användaren. Designmässigt finns det mängder av snygga mallar för olika typer av verksamheter - och/eller designa själv. Kostar ca 80 kr/månaden för det enklaste abonnemanget.

Jag föredrar egentligen som webbdesigner att jobba i WIX Redigeraren, men har gjort hela denna GrundformsHjälp i den enklare WIX ADI för att visa att man absolut kan bygga en snygg, modern, responsiv och användarvänlig webb i detta enkla och smidiga verktyg.

Bilder - ta fram info i steg 1. Har du egna bilder som är för tunga, kan jag verkligen rekommendera dessa onlineverktyg för att webbanpassa bilder:

COMPRESSOR

WEBSITE PLANET (thanks Emma, for a second tips!) 

programmering

4. HJÄLP FINNS

WIX Kundtjänst + Forum + Tutorial

Om du behöver hjälp, kontakta WIX Kundtjänst - ingår i ditt abonnemang, och de svarar inom några timmar (just nu dessa tider kan dock vara längre) och ger mycket bra råd för just din webb som du bygger på:


WIX HELP CENTER
www.wix.com/support

support@wix.com

Direktlänk till där du skriver fråga

Det finns även många WIX-forum på Facebook att gå med i, där man kan ställa frågor - och där ni får (ofta kanonsnabbt) svar av andra WIX-användare från hela världen. 

På Youtube finns även många tutorials/videos: 
WIX ADI

WIX Redigeraren/Editor 

Det finns även möjlighet att jag bygger upp början av din webb, och att du sedan tar över - läs mer här.

Image by Benjamin Dada

5. SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) & STATISTIK

Se till att du syns och kan hittas

När du väl gjort klart din webb, behöver du ställa in SEO och anmäla den till Google. Detta är mycket väl förberett i verktyget - det är "bara" att besvara frågorna som ställs. Du ser tydligt vad som är klart och vad som måste åtgärdas. 

SEO är väldigt komplext och förändras hela tiden. Jag har själva valt att göra endast basic SEO - och sedan vid behov lämna över till företag som bara jobbar med detta. 

När din webb är klar, gå till din Översikt/Marknadsföring/Bli sökbar på Google. Följa alla stegen - det blir en grön bock på det som är klart, vilket resulterar i att du bara kan skicka in din nya webb till Google när din webb är SEO-optimerad. 

Under detta steg är det även bra att kika på Översikt/Statistik - Visitor Analytics, dvs ditt verktyg att hålla ett öga på antalet personer som besöker din hemsida och vad de gör. 

Sociala nätverk koncept

6. SPRID DIN WEBB

Använd riktigt bra verktyg/appar som ingår i WIX

När din webb är klar och du ställt in allt för SEO, är det dags för nästa steg: att sprida din webb. I ditt WIX-abonnemang finns det mängder av hjälpmedel/appar som du kan testa.

Inne på ditt konto, gå till Översikt/Marknadsföring.
Här hittar du dessa smarta hjälpavsnitt:

Dela ett inlägg på sociala medier

Stick ut ur mängden på Facebook och Instagram med inlägg som verkligen gör avtryck.

Skapa en e-postkampanj

Skicka uppdateringar, erbjudanden eller nyhetsbrev och marknadsför din verksamhet.

Gör en kampanjvideo

Finns flera mallar där du kan byta ut bilder, text och musik - och sedan har du en snygg video som du kan dela i sociala medier/lägga på din webb.​

A%20quote%20that%20couldn%E2%80%99t%20be%20truer._edited.jpg

7. HÖR GÄRNA AV DIG!

Har du lagt upp en egen webb?

Om du fått hjälp här att bygga en egen webb och nå ut, vore det roligt att höra från dig om detta - fungerade alla instruktionerna bra?


Skicka gärna länk till din webb och några rader om detta.

bottom of page